fbpx

Kontakt

#261 Istanbul

Volela bih vam preneti jednu priču koju sam čula u Istanbulu, sasvim slučajno na klupi u parku..

Čekajući drugarice iz šopinga i sama umorna brbljala sam nešto sebi u bradu. Ispod oka i starog kariranog kačketa posmatrao me je starčić. Sigurno misli da sam luda kad pričam sama sa sobom..

“Umorna?”, obrati mi se na srpskom sa čudnim akcentom.

“Malo”, rekoh..

Ništa čudno, puno njih priča naš jezik.. opasni su oni trgovci. Pogled mi se gubio ka moru, a on me ponudi pistaćima iz fišeka. Oprezno pristajem, i odmeravan dedicu.

“Ovog leta će 500 godina kako su moji došli iz Beograda u Istanbul, baš sada u avgustu..“, nastavi on na smešnom srpskom, “znaš, kada je sulejman osvojio Beograd, mi smo jedini imali vodovod u Evropi.. ostao nam još od Rimljana iz 2. veka.. nigde tako nešto nije postojalo..“
Sada me je već zaintrigirao svojom pričom i nesvesno se okrećem ka njemu kao poslušni đak ka svom učitelju.
Sultan je odlucio da će takav vodovod izgraditi i u svojoj prestonici, i 2000 porodicae krenule su na put, marš ka Istanbulu. E drago dete, u toj koloni bili su i moji preci”..

Nisam treptala, samo sam slušala, a ruka mi je neprekidno bila u fišeku sa pistaćima. Krenuli su Beograđani bez puno izbora, a sa sobom poneli ono što im je bilo najsvetije, mošti sv Petke i sv Varvare.. U Istanbulu su ih dočekali lepo, sa počastima, što tada i nije bio običaj, dovesti nevernike i dati im sve to.. Dobili su zemlju, kuće, šumu, pa i svoju crkvu koja i dan danas radi, patrijrašiju..Mošti su smeštene kako dolikuje, a za uzvrat Srbi su počeli sa izgradnjom vodovoda.. pored prestonice u sred carstva i danas stoji beogradska kapija i mahala, pored sa istim imenom je šuma koja i danas služi kao izletište i pluća Istanbula.

Pistaća više nema, pomislih, sve sam pojela, uhvati me stid. Starčić se nasmeja primetivši to..

“Znaš, tada su Srbi bili bitan deo, a posle smo upali u krizu kao i svi u carstvu, zato smo i predali mošti moldavskom knezu, al to je neka druga priča.. Hoćeš sa mnom do beogradske mahale..?”

Pođoh bez razmišljanja.. koga zanima šoping više..

Još tekstova

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pratimo se na Instagramu