fbpx

Kontakt

#227 Nesavršenost

Hajde uozbilji se, piši, radi.. vežbaj slova.. krećeš u školu.. Hoću mama, ali ne mogu danas.. Što? Kada ćeš? Pa jedan dan, sada ne mogu.. Mama je zaćutala za par dana, pa je ponovo opomenula, kada vežbamo… Neću, ne mogu, neću da pišem ta slova kada ne umem.. nisu mi lepa. Ali moraš da vežbaš, pa će biti lepa, moraš da se trudiš, i dosta puta da ih ponoviš i onda će biti odlična.

Devojčica je ćutala, toliko je jako stiskala olovku da je želela da je polomi..

Ne sviđaju joj se slova koja izlaze iz njene ruke, nisu ni pravilna, ni tanka, ni lepa… beže, prelaze liniju i deluju musavo i debelo.. Nikada nećeš naučiti ako ne ponavljaš i vežbaš, opominjala je majka.

Otpor u detetu je rastao, ne želi da ponavlja..

Pisala je, ali preko svoje volje, trudila se, ali znala je nedovoljno, postajalo joj je sve to mučno.. Slova jesu bila bolja iz dana u dan, ali malena je bila sve nezadovoljnija.. mrzela je svesku i slova.. mrzela je da joj neko zatraži da pogleda kako piše, nije volela čak ni da je pohvale..

Danas švrlja svoje tekstove i priče slovima koja su pristojna, čitaju se lako ali i dalje mrzi da ponavlja, i dalje ne voli kada nešto ne ume i ne zna iz prve..

Često se razmišlja gde je rešenje, da li se upornost isplati ili bolje da pusti pa nek ide kako ide.. ona je vežbala i uspela je, ali trag je ostao na njoj i dalje se trzne i oseti kako joj ona olovka puca u ruci jer ne može iz prvog puta da uradi onako kako želi.. Pažljivo, krhka smo mi bića, satkana od tankih niti… ne može sve biti savršeno, i možda baš i ne treba…

Padne veliki teret na nas pa nas pritiska kao neki medved od 2 m i 100 kila jer nismo savršeni… ponavljaj, pokušaj, probaj, hajde opet… A taj medved baš tada ne da… i frustrira.. zato pusti… nije savršenstvo za svakog isto… a i ne treba da bude … i kad ne ide pusti, ne ponavljaj.. ne teraj se, ne muči se…

Pitate se kakva je ovo priča i pouka?

Prosta, ne komplikujte.. život je suviše kratak da bi brinuli kakva su slova, i da bi ga trošili dok slova ne budu savršena.. ili šta god drugo.. uživajte u nesavršenosti..

Još tekstova

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pratimo se na Instagramu