fbpx

Kontakt

#103 Sarajevo, baš te volim

“Ti baš voliš Sarajevo?”

“Da!”

“A zašto?”

“Ma odkuda znam… tako…”

“A kako možeš voleti tuđi grad?”

“Kažem ne znam, osvojio me, uvukao mi se pod kožu i od tada mi treba…”
“Svašta, voliš nešto, a ne znaš ni zašto ni što, ni otkuda ti to?”

A nije svašta, ljubav se ne bira. To svi znamo, desi se. Prema bilo čemu i kome. Kao što ti srce zaigra kada vidiš nekoga nepoznatog, prvi put na ulici, kao kada zadrhtiš u telu za nekim, a ne poznaješ ga.

E, tako je i taj grad imao uticaj na mene.

Od prvog trenutka kako kročih u njega, prepoznali smo se, pri prvom susretu zavoleli. Kao da smo stari znalci, pa se uklopili, kao što kažu, pašu jedno drugome. Dala sam mu nesebičan prostor u svom srcu, a on meni gostoprimstvo i osećaj da nisam stranac. Iznenadno i odjednom zavoleti Sarajevo ne znači da isto takvim žarom ne volim svoj Beograd. Kao kada volite i sestru i brata, pa vas pitaju kad ste mali “a, koga više”.

Ne možete da birate i razdvajate.

Beograd je moj, rođena sam tu i tu živim. U njemu je gomila uspomena dragih ljudi i događaja. Jednostavno je moj i ne postavlja se pitanje o ljubavi. Obožavam ga svim svojim srcem.

Ali Sarajevo je nešto što me je oduvek privlačilo, mamilo.

Sećam se reklama kada sam bila mala, gledam ih i maštam. Vuklo me je i želela sam ga videti. Noću bih se uspavljivala kao sedmogodišnjakinja misleći kako li izgleda taj grad. Nisam tamo imala nikoga da bih mogla poći u posetu ili bar da čujem neku priču.

Meni kao maloj činio se taj grad daleko.

Sarajevo me je opčinilo, nesto tuđe i strano, nešto što me je mamilo sebi. A onda me je i razoružalo. Više i ne mislim da je tuđe, da je strano, osećam ga kao svoje…

Da li je to moguće, voleti strani grad kao svoj? Da li je to u redu? Treba li tako? A ko će mi zabraniti? Ko će mi odrediti? Ja ga volim, pa volim, osećam kao da mi pripada i da ga poznajem. Nek mi ne zamere njegovi građani, Sarajlije, ali volim da im kradem taj osećaj. Ugrabim po koji dan godišnje i posetim ga. Nažalost, nemam nikoga tamo, ali mi i ne treba. Družimo se ja i taj moj novi grad. Šetam i razgledam ga.

Svaki put nešto novo otkrijem i imam neki čudan osećaj, kao da se znamo iz prošlih vremena. Kao da sam već koračala po njemu. Možda sam nekada davno u nekim prošlim životima tu i živela. Ko zna, možda je i to moguće… Možda mi duša samo prepoznaje ono što je već negde živela i videla. Kako drugačije da objasnim to misteriozno osećanje prema tuđem, a mom gradu.

Od te 2014. kada ušetah u Sarajevo po prvi put, kao da se namesti parče dečije slagalice koje je falilo u mojoj unutrašnjosti. Kao davno izgubljeni komadić koji je baš nedostajao. Od tog avgusta, kada se po prvi put sretosmo, ništa više nije bilo isto. I tada sam znala da nisam samo turista i da ću se vraćati. Znala sam da ima nešto što me vuče i da od tada pripadam bar malo tom gradu kao i on meni.

Sarajevo i ja, neobična priča, brzo se upoznali, još brže zavoleli, bez puno razmišljanja. Kao kad starog rođaka pronađete i onda se čudom čudite koliko toga zajedničkog imate. Pa se često i zapitate kako ste do sada živeli bez njega.

Previous article#102 Jednom godišnje
Next article#104 Mrvice

Još tekstova

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pratimo se na Instagramu